Archive for iunie, 2013

Pizza de casa cu blat subtire si crocant

De mult doream sa va impartasesc reteta de pizza personala, dar neavand timp am tot omis…
Iata ca astazi ma voi tine de cuvant:

1002421_607423539276595_938336794_n

Pizza Home Made, by me!

de la bun inceput trebuie sa va precizez ca folosind aceasta reteta veti putea face doua pizza, ambele cat tava de cuptor de la aragazul obisnuit; daca doriti doar una, injumatatiti cantitatile atat pentru aluat cat si pentru ingrediente.

ALUAT AROMAT (eu m-am folosit de masina de facut paine, dar se poate realiza la fel de bine si manual):
faina: 480 gr. ( de preferat 650) – 3-4 lei
apa: 240 ml.
ulei masline: 40 ml
zahar brun: 1/2 lingurita
sare de mare: 1 lingurita
oregano: 1 lingurita
busuioc: 1/2 lingurita

INGREDIENTE PIZZA (puteti folosi cam ce va place, dar noi aceste ingrediente le avem trecute la „preferinte”):
mozzarella in zer la punguta de 125 gr. – 2 buc.
salam de Sibiu – 150 gr. (recomad Agricola; il gasiti deja ambalat in niste cutii verzi) – aprox. 12 lei
sunca Praga – 200 gr. (Meda sau Caroli; restul au deja prea multe chimicale si gustul nu este acelasi) – aprox. 10 lei
parmezan ras – 100 gr. (il gasiti la pungi cam peste tot – noi folosim Grana Padano) – aprox. 10 lei
masline fara samburi – 150 gr. (le feliati la ce dimensiune doriti, au gust mai bun si sunt si mai ieftine) aprox. 3 lei

SOS PIZZA (se foloseste atat pentru pus pe blat cat si ulterior pe feliile de pizza):
suc de rosii: 700 ml. – 5-7 lei
rosii (taiate cubulete): 3-4 buc.
sau: 1 cutie de Pomodoro de 400-500 gr. – 5-6 lei
oregano: 3-4 lingurite – 1,2 lei 1 plic
busuioc: 1-2 lingurite- 1,2 lei 1 plic
coriandru: 1 lingurita- 1,2 lei 1 plic
unt: 1 cub mic
ulei masline: 1 lingurita
otet balsamic: 1 lingurita
sos soia: 1 lingurita
zahar brun: 2-4 lingurite (in functie de cat este de acru sucul de rosii sau otetul)
sare de mare: 1 lingurita

PREPARARE:
Aluat:
la masina de paine – 1,5 ore
manual, tot cam acealasi timp doar ca dupa ce l-ati framantat trebuie sa il lasati aprox. 1 ora sa creasca
dupa ce a crescut il in puneti in pungi egale cateva ore la frigider
Sos Pizza:
puneti toate ingredientele la fiert aprox. 30 de minute sau pana observati ca a scazut suficient pentru a arata ca o pasta, apoi gustati si adaugati sare sau zahar dupa preferinte
aproape de final presati rosiile in asa fel incat sa se integreze in pasta
Montajul final:
intindeti o foaie de pizza exact cat tava de la aragaz; tava in prealabil ati uns-o cu foarte putin ulei peste care s-a presarat faina.
intindeti cu o lingura sosul pe pizza pe toata suprafata aluatului.
presarati putin parmezan peste sos, insistand pe margini.
adaugati 1 bila de mozzarella taiata felii sau rupeti mici bucati pe care le presarati pe toata suprafata.
adaugati un sfert din cantitatea de masline taiate.
asezati jumatate din cantitatea de salam si sunca de Praga trecute la ingrediente.
puneti inca un sfert din maslinele taiate.
presarati cateva lingurite de oregano pe toata suprafata.
presarati jumatate din punga de parmezan peste tot.
FOARTE IMPORTANT: Cuptorul de la aragaz trebuie sa fie bine incins, cam cu 15-20 de minute inainte de a introduce tava in cuptor

introduceti tava in cuptor pentru fix 7 minute; daca o vreti mai coapta puteti mari timpul la 8 minute.

PARE GREU, DAR VETI VEDEA CA DE FAPT TOTUL MERGE FOARTE REPEDE SI CALITATEA O DEPASESTE PE CEA DE LA PIZZERIILE DIN ORAS.
acum faceti voi un calcul rapid de pret (am pus si preturi la ingredientele de baza) si veti descoperi cam cat este adaosul comercial practicat de pizzerii… cam mare nu? 
si apropo, am folosit doar ingrediente de top…

POFTA BUNA!
Pizza Home Made, by me!

de la bun inceput trebuie sa va precizez ca folosind aceasta reteta veti putea face doua pizza, ambele cat tava de cuptor de la aragazul obisnuit; daca doriti doar una, injumatatiti cantitatile atat pentru aluat cat si pentru ingrediente.

ALUAT AROMAT (eu m-am folosit de masina de facut paine, dar se poate realiza la fel de bine si manual):
faina: 480 gr. ( de preferat 650) – 3-4 lei
apa: 240 ml.
ulei masline: 40 ml
zahar brun: 1/2 lingurita
sare de mare: 1 lingurita
oregano: 1 lingurita
busuioc: 1/2 lingurita

INGREDIENTE PIZZA (puteti folosi cam ce va place, dar noi aceste ingrediente le avem trecute la „preferinte”):
mozzarella in zer la punguta de 125 gr. – 2 buc.
salam de Sibiu – 150 gr. (recomad Agricola; il gasiti deja ambalat in niste cutii verzi) – aprox. 12 lei
sunca Praga – 200 gr. (Meda sau Caroli; restul au deja prea multe chimicale si gustul nu este acelasi) – aprox. 10 lei
parmezan ras – 100 gr. (il gasiti la pungi cam peste tot – noi folosim Grana Padano) – aprox. 10 lei
masline fara samburi – 150 gr. (le feliati la ce dimensiune doriti, au gust mai bun si sunt si mai ieftine) aprox. 3 lei

SOS PIZZA (se foloseste atat pentru pus pe blat cat si ulterior pe feliile de pizza):
suc de rosii: 700 ml. – 5-7 lei
rosii (taiate cubulete): 3-4 buc.
sau: 1 cutie de Pomodoro de 400-500 gr. – 5-6 lei
oregano: 3-4 lingurite – 1,2 lei 1 plic
busuioc: 1-2 lingurite- 1,2 lei 1 plic
coriandru: 1 lingurita- 1,2 lei 1 plic
unt: 1 cub mic
ulei masline: 1 lingurita
otet balsamic: 1 lingurita
sos soia: 1 lingurita
zahar brun: 2-4 lingurite (in functie de cat este de acru sucul de rosii sau otetul)
sare de mare: 1 lingurita

PREPARARE:
Aluat:
la masina de paine – 1,5 ore
manual, tot cam acealasi timp doar ca dupa ce l-ati framantat trebuie sa il lasati aprox. 1 ora sa creasca
dupa ce a crescut il in puneti in pungi egale cateva ore la frigider
Sos Pizza:
puneti toate ingredientele la fiert aprox. 30 de minute sau pana observati ca a scazut suficient pentru a arata ca o pasta, apoi gustati si adaugati sare sau zahar dupa preferinte
aproape de final presati rosiile in asa fel incat sa se integreze in pasta
Montajul final:
intindeti o foaie de pizza exact cat tava de la aragaz; tava in prealabil ati uns-o cu foarte putin ulei peste care s-a presarat faina.
intindeti cu o lingura sosul pe pizza pe toata suprafata aluatului.
presarati putin parmezan peste sos, insistand pe margini.
adaugati 1 bila de mozzarella taiata felii sau rupeti mici bucati pe care le presarati pe toata suprafata.
adaugati un sfert din cantitatea de masline taiate.
asezati jumatate din cantitatea de salam si sunca de Praga trecute la ingrediente.
puneti inca un sfert din maslinele taiate.
presarati cateva lingurite de oregano pe toata suprafata.
presarati jumatate din punga de parmezan peste tot.

FOARTE IMPORTANT: Cuptorul de la aragaz trebuie sa fie bine incins, cam cu 15-20 de minute inainte de a introduce tava in cuptor

introduceti tava in cuptor in partea de jos pentru fix 7 minute; daca o vreti mai coapta puteti mari timpul la 8 minute.

PARE GREU, DAR VETI VEDEA CA DE FAPT TOTUL MERGE FOARTE REPEDE SI CALITATEA O DEPASESTE PE CEA DE LA PIZZERIILE DIN ORAS.
acum faceti voi un calcul rapid de pret (am pus si preturi aproximative la ingredientele de baza) si veti descoperi cam cat este adaosul comercial practicat… cam mare nu? 
si apropo, am folosit doar ingrediente de top…

POFTA BUNA!