Pizza de casa cu blat subtire si crocant

De mult doream sa va impartasesc reteta de pizza personala, dar neavand timp am tot omis…
Iata ca astazi ma voi tine de cuvant:

1002421_607423539276595_938336794_n

Pizza Home Made, by me!

de la bun inceput trebuie sa va precizez ca folosind aceasta reteta veti putea face doua pizza, ambele cat tava de cuptor de la aragazul obisnuit; daca doriti doar una, injumatatiti cantitatile atat pentru aluat cat si pentru ingrediente.

ALUAT AROMAT (eu m-am folosit de masina de facut paine, dar se poate realiza la fel de bine si manual):
faina: 480 gr. ( de preferat 650) – 3-4 lei
apa: 240 ml.
ulei masline: 40 ml
zahar brun: 1/2 lingurita
sare de mare: 1 lingurita
oregano: 1 lingurita
busuioc: 1/2 lingurita

INGREDIENTE PIZZA (puteti folosi cam ce va place, dar noi aceste ingrediente le avem trecute la „preferinte”):
mozzarella in zer la punguta de 125 gr. – 2 buc.
salam de Sibiu – 150 gr. (recomad Agricola; il gasiti deja ambalat in niste cutii verzi) – aprox. 12 lei
sunca Praga – 200 gr. (Meda sau Caroli; restul au deja prea multe chimicale si gustul nu este acelasi) – aprox. 10 lei
parmezan ras – 100 gr. (il gasiti la pungi cam peste tot – noi folosim Grana Padano) – aprox. 10 lei
masline fara samburi – 150 gr. (le feliati la ce dimensiune doriti, au gust mai bun si sunt si mai ieftine) aprox. 3 lei

SOS PIZZA (se foloseste atat pentru pus pe blat cat si ulterior pe feliile de pizza):
suc de rosii: 700 ml. – 5-7 lei
rosii (taiate cubulete): 3-4 buc.
sau: 1 cutie de Pomodoro de 400-500 gr. – 5-6 lei
oregano: 3-4 lingurite – 1,2 lei 1 plic
busuioc: 1-2 lingurite- 1,2 lei 1 plic
coriandru: 1 lingurita- 1,2 lei 1 plic
unt: 1 cub mic
ulei masline: 1 lingurita
otet balsamic: 1 lingurita
sos soia: 1 lingurita
zahar brun: 2-4 lingurite (in functie de cat este de acru sucul de rosii sau otetul)
sare de mare: 1 lingurita

PREPARARE:
Aluat:
la masina de paine – 1,5 ore
manual, tot cam acealasi timp doar ca dupa ce l-ati framantat trebuie sa il lasati aprox. 1 ora sa creasca
dupa ce a crescut il in puneti in pungi egale cateva ore la frigider
Sos Pizza:
puneti toate ingredientele la fiert aprox. 30 de minute sau pana observati ca a scazut suficient pentru a arata ca o pasta, apoi gustati si adaugati sare sau zahar dupa preferinte
aproape de final presati rosiile in asa fel incat sa se integreze in pasta
Montajul final:
intindeti o foaie de pizza exact cat tava de la aragaz; tava in prealabil ati uns-o cu foarte putin ulei peste care s-a presarat faina.
intindeti cu o lingura sosul pe pizza pe toata suprafata aluatului.
presarati putin parmezan peste sos, insistand pe margini.
adaugati 1 bila de mozzarella taiata felii sau rupeti mici bucati pe care le presarati pe toata suprafata.
adaugati un sfert din cantitatea de masline taiate.
asezati jumatate din cantitatea de salam si sunca de Praga trecute la ingrediente.
puneti inca un sfert din maslinele taiate.
presarati cateva lingurite de oregano pe toata suprafata.
presarati jumatate din punga de parmezan peste tot.
FOARTE IMPORTANT: Cuptorul de la aragaz trebuie sa fie bine incins, cam cu 15-20 de minute inainte de a introduce tava in cuptor

introduceti tava in cuptor pentru fix 7 minute; daca o vreti mai coapta puteti mari timpul la 8 minute.

PARE GREU, DAR VETI VEDEA CA DE FAPT TOTUL MERGE FOARTE REPEDE SI CALITATEA O DEPASESTE PE CEA DE LA PIZZERIILE DIN ORAS.
acum faceti voi un calcul rapid de pret (am pus si preturi la ingredientele de baza) si veti descoperi cam cat este adaosul comercial practicat de pizzerii… cam mare nu? 
si apropo, am folosit doar ingrediente de top…

POFTA BUNA!
Pizza Home Made, by me!

de la bun inceput trebuie sa va precizez ca folosind aceasta reteta veti putea face doua pizza, ambele cat tava de cuptor de la aragazul obisnuit; daca doriti doar una, injumatatiti cantitatile atat pentru aluat cat si pentru ingrediente.

ALUAT AROMAT (eu m-am folosit de masina de facut paine, dar se poate realiza la fel de bine si manual):
faina: 480 gr. ( de preferat 650) – 3-4 lei
apa: 240 ml.
ulei masline: 40 ml
zahar brun: 1/2 lingurita
sare de mare: 1 lingurita
oregano: 1 lingurita
busuioc: 1/2 lingurita

INGREDIENTE PIZZA (puteti folosi cam ce va place, dar noi aceste ingrediente le avem trecute la „preferinte”):
mozzarella in zer la punguta de 125 gr. – 2 buc.
salam de Sibiu – 150 gr. (recomad Agricola; il gasiti deja ambalat in niste cutii verzi) – aprox. 12 lei
sunca Praga – 200 gr. (Meda sau Caroli; restul au deja prea multe chimicale si gustul nu este acelasi) – aprox. 10 lei
parmezan ras – 100 gr. (il gasiti la pungi cam peste tot – noi folosim Grana Padano) – aprox. 10 lei
masline fara samburi – 150 gr. (le feliati la ce dimensiune doriti, au gust mai bun si sunt si mai ieftine) aprox. 3 lei

SOS PIZZA (se foloseste atat pentru pus pe blat cat si ulterior pe feliile de pizza):
suc de rosii: 700 ml. – 5-7 lei
rosii (taiate cubulete): 3-4 buc.
sau: 1 cutie de Pomodoro de 400-500 gr. – 5-6 lei
oregano: 3-4 lingurite – 1,2 lei 1 plic
busuioc: 1-2 lingurite- 1,2 lei 1 plic
coriandru: 1 lingurita- 1,2 lei 1 plic
unt: 1 cub mic
ulei masline: 1 lingurita
otet balsamic: 1 lingurita
sos soia: 1 lingurita
zahar brun: 2-4 lingurite (in functie de cat este de acru sucul de rosii sau otetul)
sare de mare: 1 lingurita

PREPARARE:
Aluat:
la masina de paine – 1,5 ore
manual, tot cam acealasi timp doar ca dupa ce l-ati framantat trebuie sa il lasati aprox. 1 ora sa creasca
dupa ce a crescut il in puneti in pungi egale cateva ore la frigider
Sos Pizza:
puneti toate ingredientele la fiert aprox. 30 de minute sau pana observati ca a scazut suficient pentru a arata ca o pasta, apoi gustati si adaugati sare sau zahar dupa preferinte
aproape de final presati rosiile in asa fel incat sa se integreze in pasta
Montajul final:
intindeti o foaie de pizza exact cat tava de la aragaz; tava in prealabil ati uns-o cu foarte putin ulei peste care s-a presarat faina.
intindeti cu o lingura sosul pe pizza pe toata suprafata aluatului.
presarati putin parmezan peste sos, insistand pe margini.
adaugati 1 bila de mozzarella taiata felii sau rupeti mici bucati pe care le presarati pe toata suprafata.
adaugati un sfert din cantitatea de masline taiate.
asezati jumatate din cantitatea de salam si sunca de Praga trecute la ingrediente.
puneti inca un sfert din maslinele taiate.
presarati cateva lingurite de oregano pe toata suprafata.
presarati jumatate din punga de parmezan peste tot.

FOARTE IMPORTANT: Cuptorul de la aragaz trebuie sa fie bine incins, cam cu 15-20 de minute inainte de a introduce tava in cuptor

introduceti tava in cuptor in partea de jos pentru fix 7 minute; daca o vreti mai coapta puteti mari timpul la 8 minute.

PARE GREU, DAR VETI VEDEA CA DE FAPT TOTUL MERGE FOARTE REPEDE SI CALITATEA O DEPASESTE PE CEA DE LA PIZZERIILE DIN ORAS.
acum faceti voi un calcul rapid de pret (am pus si preturi aproximative la ingredientele de baza) si veti descoperi cam cat este adaosul comercial practicat… cam mare nu? 
si apropo, am folosit doar ingrediente de top…

POFTA BUNA!

Carne cu legume in vas roman

Iata ca a venit si momentul primei retete…de altfel favorita mea!

Va atentionez de la bun inceput ca este un preparat doar pentru gurmanzii cu “experienta”!!! Pentru a putea gati acest fel de mancare avem nevoie in primul rand de un Vas Roman, despre care veti gasi mai multe informatii aici; il gasiti de cumparat la vanzatorii de suveniruri din zonele montane dar si la supermarketuri (azi l-am vazut chiar si la Cora). De cand am descoperit acest vas, acum multi ani, nu mai gatim carnea decat in acest fel; gustul si aroma acesteia fiind deosebite. Il recomand cu placere!
190 11255 DSCF0664

 

Ingrediente necesare:

Pulpe pui sau ciocanele – 1 kg

Pastrama porc – 200g

Muschi porc afumat – 200g

Carnati picanti – 1 buc.

Ciuperci intregi – 200g

Ardei rosu – 1 buc.

Ardei verde – 1 buc.

Usturoi – 4-5 catei

Ceapa – 1-2 buc. taiate julien , suplimentar (va recomand sa nu puneti mai multe legume pentru ca se pierde aroma carnurilor)

Cartofi – 1kg

Vin alb demisec sau dulce – 1 pahar (200 ml) sau in lipsa vinului, bere – 100 ml

Condimente – dupa gust:

Sare

Piper rosu boabe

Curry

Cimbru

Observatii:  Pastrama si muschiul de porc se pot inlocui foarte bine cu carne de vitel si carne de curcan.

Am observat faptul ca cu cat se adauga mai multe feluri de carne cu atat preparatul devine mai gustos.

In cazul in care carnea nu este deloc grasa se recomanda si jumatate de pahar de ulei de masline.

Referitor la pastrama, carnati si muschi file, va recomand achizitionarea acestor produse de la producatorii cu sigla Sibiu; sunt mult mai naturale decat cele din supermarket-uri.

Nu se adauga apa, vasul si legumele suplinesc lipsa acesteia.

Dupa consumarea intregii cantitati, vasul se va spala doar cu apa fierbinte si bicarbonat; nu folositi niciodata detergent de vase… se imbiba cu acesta si nu mai poate fi refolosit!!!

Preparare:

Inainte de a aseza ingredientele este absolut necesar sa introducem Vasul Roman sub apa circa 15-30 de minute; in acest fel vasul se va imbiba cu apa si nu se va sparge in momentul in care va lua contact cu temperatura din cuptor si in acelasi timp va gati totul cu ajutorul aburului degajat.

Asezam intai pastrama si muschiul de porc, deoarece acestea se gatesc mai greu, apoi cartofii si ardeii si ultima oara pulpele de pui.

Introducem totul in cuptor setand cuptorul la minim, urmand ca din 10 in 10 minute sa marim treptat temperatura pana aproape de maxim; vasul nu suporta temperaturi inalte de la inceput. Dupa aproximativ 30 -40 de minute adaugam vinul si mai lasam circa 30 de minute sa se patrunda totul.

Din momentul in care pulpele sunt aproape gata (le verificam cu o furculita) scoatem capacul vasului si mai lasam o perioada sa se rumeneasca.

Atentie! Vasul este foarte fierbinte; folositi manusi pentru aceasta operatiune.

 

Pofta Buna!

FILE0365

FILE0367

Bine v-am gasit!

Deoarece de fiecare data cand gatim acasa, devenim brusc „Master Chef” (sau cel putin incercam!) si multe dintre retete chiar ne-au incantat papilele gustative, eu si sotia mea, ne-am gandit ca ar fi interesant sa impartasim tuturor aceste „Delicii Culinare” !

Detestam mancarea asa-zisa „Junk Food” pe care o gasim la restaurantele din mall-uri si la toate colturile de strada, dar apreciem rafinamentele culinare din restaurantele care se respecta, dar pentru ca nu putem frecventa restaurantele in fiecare zi,  gatim acasa din ingrediente cat mai naturale si fara e-uri diverse retete inventate de catre noi sau pur si simplu testate intamplator la prieteni, rude sau cunostinte.

Incepand de astazi vom incerca sa va prezentam cat mai pe larg ingredientele folosite, recipientele (aici sunt mai multe de spus!), modul de preparare si la final produsul finit prin imagini cat mai detaliate.

Speram ca prin ceea ce va vom arata sa incercati si dvs. acasa aceste retete si cat mai multi dintre cei care mananca Fast Food sa renunte la acest obicei nesanatos.

Pofta Buna!